jueves, 9 de junio de 2011

LA DECADÈNCIA

Després de la mort de Hassan-i Sabbah el seu càrrec va ser ocupat per diversos "Vells de la Muntanya". Van seguir practicant les seves creences i els seus assassinats.

La caiguda del Califat Ftimí d'Egipte, principal suport polític de la secta, va ser un detonant molt important per a la decadència nizarí.

L'últim Xeic d'Alamut va ser Rukn al-Din Khurshah, sota el mandat la secta i les seves fortificacions van ser destruïdes pels mongols. Però la ideologia nassarita es va mantenir en el temps. En l'actualitat no tenen pràcticament cap influència i són un grup molt reduït.

FORMA D'ACTUAR

Els Hashashin no formaven un exèrcit regular, actuaven en grups de sis homes anomenats feyadines ("Jidawis", "Fida'is" o "Fidawis"). Hassan enviava a aquests grups per executar les seves accions, normalment d'assassinat o amenaça. El seu total menyspreu per la seva vida els convertia en armes letals. A més, no només aquesta característica suïcida els feia gairebé imparables, També eren bons guerrers.
Tots els Hashashin es formaven tant en l'art del combat com en estudi de la religió fatimita, i uns guerrers religiosos. Alguns els consideraven els templers de l'Islam ja que, com aquests, també formaven una ordre amb diversos graus d'iniciació.
L'estructura jeràrquica de la secta estava encapçalada per Hassan, que va adquirir el títol de "Vell de la Muntanya". Els Fedaïns eren els que actuaven, però dins de la secta estaven, per ordre jeràrquic, els Dais, els Refik, els Fedaïns i els Lassik.
Els Fedaïns no solien atacar sense més, llevat que el seu líder l'hi digués. Normalment eren minuciosos i pacients, podien passar anys fins que complien la seva missió. S'anaven acostant a poc a poc la seva víctima, estudiaven el seu comportament i, de vegades, fins i tot es convertien en serfs seus per poder treure informació.
La primera víctima dels Hashashin va ser Nizam al-Mulk, gran visir del sultà seljúcida Malik Shah. Les seves accions van arribar a tenir una gran importància, intentat assassinar sense èxit a Saladino dues vegades. La seva primera víctima no musulmana va ser el rei de Jerusalem Conrado de Monferrato, al qual van assassinar en 1192.
A més de les conductes conegudes, algunes llegendes parlen de la secta com una organització esotèrica que utilitzava rituals estranys i pràctiques ocultistes. Es deia també que els Fedaïns usaven la màgia per aconseguir els seus objectius. Pel que sembla els nizaríes creien en el caràcter esotèric de l'Alcorà i dedicaven gran part del seu temps a estudiar un possible missatge ocult en les seves línies. Això els acostava als corrents gnòstiques i cabalístiques.

CAPTACIÓ D'ADEPTES

Hassan sabia modificar la conducta humana amb diverses tècniques. Això li permetia guanyar adeptes fins al punt de donar la seva vida per ell a través de l'ús de la religió. Segons explica la llegenda dels Hashashin, el consum d'haixix ajudava a aquesta modificació de la conducta. No és l'únic exemple en la història de l'ús de substàncies estupefaents per a, en un estat d'alteració de la realitat, poder influir en el comportament dels individus.
Se suposa que Hassan posava als seus seguidors sota els efectes de l'haixix i els portava als jardins de la fortalesa d'Alamut. Allà gaudien dels plaers carnals de tota mena perquè es convencessin que havien arribat al Jardí de là Els súbdits, quan despertaven l'efecte de les drogues, creien realment haver viatjat al paradís i no dubtaven a fer qualsevol cosa que els manés Hassan , ja que així, i només així, podrien tornar.
Una llegenda explica com un visitant a Alamut va parlar amb Hassan. Aquest visitant deia tenir l'exèrcit més poderós i que en qualsevol moment podria derrotar als nizaríes, ja que el seu exèrcit tenia 10 vegades més homes. Hassan li va contestar que el seu exèrcit era en veritat el més poderós, i per demostrar-li va dir a un dels seus homes que es llancés des de dalt del castell en què es trobaven. L'home ho va fer. Sorprès, el visitant no va tenir més de reconèixer que Hassan tenia l'exèrcit més poderós, perquè feien qualsevol cosa a una ordre seva.

ALAMUT LA FORTALESA DELS ASSASSINS

Alamut era una de les principals fortaleses utilitzades en l'Edat Mitjana per la secta ismailí dels nizaríes. Dominava una vall al massís muntanyós de Elburz, al sud del mar Caspi i al nord de l'actual Iran, a prop de la ciutat de Qazvin. El significat del nom és incert, encara que la hipòtesi més estesa és que etimològicament significa "niu d'àguiles".
 
La fortalesa va ser presa en 1090 per ismailíes dirigits pel mític, el Vell de la Muntanya. Després d'un conflicte amb el centre de poder ismailí, el califat fatimí del Caire, els ismailíes de l'Iran s'escindeixen i seran anomenats des de llavors nizaríes. Els seus enemics els diran despectivament hashashin, "consumidors d'haixix", paraula que ha passat al castellà com assassí, i això perquè des Alamut i altres fortificacions els nizaríes es van destacar per la pràctica de l'homicidi polític, fins al punt que malgrat la seva escàs nombre aterrorizaron durant segles als governants de l'Iran i Síria.
Alamut va ser un node de la compacta xarxa de fortaleses nizaríes, que per la seva inexpugnabilitat conformar un autèntic Estat descentralitzat i independent dins d'un territori fonamentalment sunnita.
En 1256, però, les tropes mongolas van sobre l'Iran dirigides per Hulagu Jan, i les precedeix la seva fama d'invencibilidad i crueltat. Alamut es va rendir sense presentar combat i va ser arrasada fins als fonaments per l'exèrcit invasor per impedir el seu ús per altres possibles oponents.

Hasan-i Sabbah

Hassan bin Sabbah (Qom, Iran, 1034 - Alamut, 12 juny 1124), també conegut com "El Vell de les Muntanyes", va ser un reformador religiós, autor i precursor de la "nova" predicació o dóna'wa dels ismaïlites nizaríes, que pretenia substituir la "antiga " dóna'wa dels ismaïlites fatimites del Caire.
És conegut sobretot per haver estat l'inspirador i cap dels anomenats Hashshashin (حشاشين paraula que ha passat a nombroses llengües com a "assassí") o Secta dels Assassins, ja que la comunitat que va fundar i va dirigir utilitzava sovint l'homicidi polític com estratègia. La major part de les dades sobre Hassan i els seus seguidors procedeixen dels seus enemics, ja que la documentació generada per la secta va ser destruïda pels mongols quan van arrasar la fortalesa d'Alamut, seu de la mateixa.

LA SECTA DELS ASSESSINS

Els nizarís, anomenats hashshashiyyín ('addictes al cànem', derivacions. de l'àrab "حشيش", tr. "ḥašīš" [ha í: ], 'cannabis sativa', orig. d'assassins), van ser una branca de la secta religiosa ismaelita dels musulmans xiïtes a l'Orient Mitjà, activa entre els segles VIII i XIII. Es va fer famosa a partir del segle XI per la seva activitat estratègica d'assassinats selectius contra dirigents polítics o militars, Reis.